Verkrijging Belgische nationaliteit als meerderjarige
Vanaf de leeftijd van 18 jaar is het mogelijk om de Belgische nationaliteit te verkrijgen door middel van een nationaliteitsverklaring. De voorwaarden voor de verkrijging variëren afhankelijk van uw specifieke situatie. Lees ons blogbericht voor verdere informatie of maak een afspraak bij ons op kantoor.
Wie komt in aanmerking?
Hieronder worden alle mogelijke situaties toegelicht. In het algemeen is vereist dat u reeds vijf jaar een wettelijk verblijf hebt in België en dat u op het moment van uw aanvraag over een verblijfsrecht van onbeperkte duur beschikt. In dat geval kunt u Belg worden indien u onder een van de onderstaande situaties valt:
1. U bent geboren in België
En u heeft sedert uw geboorte een wettelijk verblijf in België.
2. U bent geïntegreerd
En u kunt een bewijs van (I) kennis van één van de drie landstalen, (II) maatschappelijke integratie en (III) economische participatie leveren.*
3. U bent gehuwd met een Belg
En u kunt aantonen dat u minstens drie jaar in België hebt samengeleefd met uw echtgenoot. Uw echtgenoot dient pas op het moment van de verklaring Belg te zijn, niet tijdens de periode van samenwoonst. Daarnaast is een bewijs van (I) kennis van één van de drie landstalen en van (II) maatschappelijke integratie vereist.*
4. U bent ouder van een Belgisch minderjarig kind
En u kunt een bewijs van (I) kennis van één van de drie landstalen en van (II) maatschappelijke integratie voorleggen.*
5. U kunt niet werken door een handicap of invaliditeit
En u levert het bewijs dat u omwille van uw handicap of invaliditeit geen economische activiteit kunt uitoefenen.
6. U hebt de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar bereikt
De uitzondering
Er bestaat ook een uitzondering op de algemene voorwaarden. Dit is het geval wanneer u reeds 10 jaar een wettelijk verblijf heeft in België. Dan kunt u de Belgische nationaliteit verkrijgen indien u een bewijs van (I) kennis van één van de drie landstalen en van (II) deelname aan het leven van uw onthaalgemeenschap kan voorleggen.*
*Indien u meer informatie wenst over hoe u deze bewijzen kan verkrijgen, kunt u een afspraak maken bij ons op kantoor.
Hoe verloopt de procedure?
U dient uw volledige dossier met alle bovenstaande documenten in te dienen bij de burgerlijke stand van de Gemeente waar u woont. Daar betaalt u ook de registratierechten (150,00 EUR).
Nadien controleert de ambtenaar van de burgerlijke stand binnen 30 dagen de volledigheid van uw dossier.
- Indien het dossier onvolledig is krijgt u een hersteltermijn van twee maanden om het te vervolledigen.
- Indien uw dossier wel volledig is krijgt u een ontvangstbewijs en stuurt de ambtenaar van de burgerlijke stand het dossier door naar het Parket van de Rechtbank van eerste aanleg, Dienst Vreemdelingenzaken en de Staatsveiligheid.
Vervolgens geeft het Parket binnen de 4 maanden een bindend advies.
- Indien het Parket zich verzet wordt de nationaliteitsverklaring geweigerd.
- Indien het Parket enkel een ontvangstbevestiging geeft of zich expliciet niet verzet tegen de Belgische nationaliteit schrijft de ambtenaar van de burgerlijke stand uw verklaring in en brengt u hiervan op de hoogte. Vanaf de dag van de inschrijving bent u Belg.
Wat zijn de beroepsmogelijkheden?
U beschikt over de mogelijkheid om binnen de 15 dagen tegen een negatief advies van het Parket in hoger beroep te gaan. De rechter doet dan met een gemotiveerde beslissing uitspraak over de gegrondheid van het negatief advies.
Indien u niet akkoord gaat met de beslissing van de Rechtbank van eerste aanleg, kunt u, opnieuw binnen de 15 dagen, beroep aantekenen. Een hoger beroep instellen kan bijzonder tijdrovend zijn en op het einde van de rit veel geld kosten. Laat u daarom door een specialist bijstaan en adviseren om onnodige kosten te vermijden.
Indien u bijstand of juridisch advies wenst in verband met deze procedure kunt u contact opnemen met ons kantoor om een afspraak te maken. Wij begeleiden u met plezier doorheen de hele procedure.