Herstel in eer en rechten
Werd u ooit veroordeeld door de Politierechtbank of Correctionele rechtbank en maakt u zich zorgen over de mogelijke gevolgen zoals problemen bij het solliciteren naar een nieuwe baan of het aanvragen van de Belgische nationaliteit?
In dat geval bestaat de mogelijkheid om een aanvraag tot herstel in eer en rechten in te dienen. Door middel van deze juridische procedure wordt u de kans geboden om uw strafregister opnieuw blanco te maken.
Voor meer informatie over de procedure kunt u dit blogbericht lezen of een afspraak maken bij ons op kantoor!
Wat zijn de voorwaarden?
Het opstarten van een procedure tot eerherstel vereist dat u aan een aantal voorwaarden voldoet:
- De opgelegde straf moet volledig ten uitvoer zijn gebracht. Dit betekent concreet dat elke verplichting in het vonnis moet zijn nageleefd;
- De betrokken persoon dient een proefperiode van 3 tot 10 jaar (afhankelijk van de zwaarte van de opgelegde straf) te ondergaan. De proefperiode heeft als doel om aan te tonen dat er een evolutie van goed gedrag aanwezig is;
- Eerherstel is slechts eenmaal per 10 jaar mogelijk.
Indien u veroordeeld bent wegens verkrachting, aanranding van de eerbaarheid of zedenfeiten gepleegd ten aanzien van minderjarigen zal ook een advies van een gespecialiseerde dienst* noodzakelijk zijn alvorens het herstel kan worden toegekend.
* Bijvoorbeeld: Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg of Centrum voor Algemeen Welzijnswerk.
Wat met politiestraffen?
Veroordelingen door de Politierechtbank worden in principe na drie jaar automatisch uitgewist zodat ze niet meer vermeld staan op uw strafregister. Het gaat hier meer bepaald om volgende bestraffingen: een gevangenisstraf van 1 tot 7 dagen en/of een geldboete van 1 tot 25 euro, of een werkstraf van 20 tot 45 uren. Een procedure tot eerherstel is in dit geval niet nodig. De automatische uitwissing is kosteloos.
Hebt u toch een andere straf gekregen? In dat geval is er wel een procedure tot eerherstel noodzakelijk.
Hoe vraagt u een eerherstel aan?
Een aanvraag wordt ingediend bij de Procureur des Konings van het gerechtelijk arrondissement waar u woont of verblijft. Er zijn geen specifieke vormvereisten opgenomen in de wet, maar u dient wel aan te geven voor welke veroordelingen u een eerherstel wenst te bekomen samen met de achterliggende reden(en).
Het dossier wordt na controle van de eerder besproken voorwaarden overgemaakt aan de Procureur-Generaal die het vervolgens ter beoordeling zal voorleggen aan de Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI). De KI doet in principe binnen een maand uitspraak, maar in de praktijk duurt de procedure meestal veel langer. De kosten verbonden aan deze procedure vallen ten laste van de verzoeker.
Voor meer informatie over de kosten kan u een afspraak maken bij ons op kantoor.
Wat zijn de gevolgen van uw aanvraag?
Indien de aanvraag wordt goedgekeurd, worden de veroordelingen van het strafregister verwijderd en worden de rechten hersteld. Uw strafregister zal opnieuw blanco zijn.
Bovendien kunnen de veroordelingen niet langer als basis voor herhaling (recidive) dienen bij eventuele toekomstige veroordelingen.
Bij afwijzing kan na een termijn van twee jaar een nieuwe aanvraag worden ingediend, tenzij een kortere termijn werd opgenomen in de weigeringsbeslissing.
Voor meer informatie of voor het opstarten van een procedure tot herstel in eer en rechten kan u een afspraak maken bij ons op kantoor. Wij ondersteunen u met plezier doorheen de hele procedure!