Opschorting en uitstel van straffen

In dit blogbericht behandelen we alternatieven voor effectieve gevangenisstraffen. De strafrechter is niet te allen tijde verplicht de wettelijke straffen volledig of effectief op te leggen. Hij kan eveneens strafmodaliteiten voorschrijven waarbij de straf kan worden opgeschort of uitgesteld, mits deze maatregelen zijn gekoppeld aan specifieke voorwaarden.

Lees ons blogbericht en kom meer te weten over dit topic! Toch nog vragen? Aarzel dan niet om ons kantoor te contacteren of een afspraak te maken!

Verschil tussen opschorting en uitstel

Opschorting impliceert dat de rechter de strafbare feiten als bewezen beschouwt en de beklaagde als schuldig beschouwt, maar geen veroordeling of straf oplegt.

 

Bij uitstel daarentegen spreekt de strafrechter wel een veroordeling of straf uit wanneer hij de feiten bewezen acht, maar deze straf dient niet effectief te worden uitgevoerd zolang er geen nieuwe misdrijven worden begaan.

 

Zowel bij opschorting als bij uitstel stelt de rechter een proeftermijn vast van minimaal één en maximaal vijf jaar, waarin geen nieuwe strafbare feiten mogen worden gepleegd.

Wanneer is opschorting of uitstel mogelijk

Opschorting is mogelijk zolang de beklaagde niet eerder is veroordeeld tot een gevangenisstraf van meer dan zes maanden, terwijl uitstel alleen kan worden verleend als er geen eerdere veroordeling is van meer dan twaalf maanden gevangenisstraf. Bovendien mag op het misdrijf zelf geen hoofdstraf staan die zwaarder is dan vijf jaar.

Voor bepaalde straffen is een uitstel echter uitgesloten, zoals bij verbeurdverklaring, straf onder elektronisch toezicht, werkstraffen, autonome probatiestraf en vervangende straffen.

Probatievoorwaarden

De rechter kan aan de opschorting of het uitstel specifieke voorwaarden verbinden. In dat geval spreken we van probatievoorwaarden of een probatie-uitstel, die gedurende de proeftermijn moeten worden nagekomen. De rechter heeft aanzienlijke vrijheid bij het bepalen van deze voorwaarden, zoals het volgen van cursussen, behandelingen of therapie, het behouden van werk en een vast adres, het vergoeden van slachtoffers, etc. De veroordeelde moet instemmen met deze voorwaarden.

 

Het toezicht op de naleving van probatievoorwaarden wordt uitgevoerd door de probatiecommissie. Elke persoon onder probatievoorwaarden krijgt een justitieassistent toegewezen, die namens de probatiecommissie de veroordeelde opvolgt en regelmatig verslag uitbrengt. Indien alle voorwaarden gedurende de proeftermijn worden nageleefd, volgt er geen verdere strafuitvoering. Bij probatie-uitstel blijft de veroordeling vermeld staan op het strafregister. Dit is niet het geval voor een opschorting.

Wat als men de opgelegde voorwaarden niet nakomt?

Indien probatievoorwaarden niet worden nagekomen, kan dit leiden tot aanpassing van de voorwaarden of zelfs herroeping van de opschorting of het uitstel. De probatiecommissie heeft echter niet de bevoegdheid om de voorwaarden zelf te wijzigen of te verzwaren. Als de voorwaarden worden geschonden, meldt de probatiecommissie dit aan de procureur des Konings, die de zaak terugverwijst naar de rechtbank.

 

De rechtbank kan het uitstel herroepen, waardoor de straf onmiddellijk moet worden uitgevoerd. Ook heeft de rechtbank de mogelijkheid om nieuwe probatievoorwaarden vast te stellen. Wanneer de rechter besluit om een opschorting ongedaan te maken, kan hij een straf opleggen of nieuwe probatievoorwaarden bepalen. Bovendien kan het uitstel of de opschorting worden herroepen in geval nieuwe strafbare feiten worden gepleegd.

Kan het worden herroepen?

Zowel een eenvoudige opschorting als een eenvoudig uitstel kunnen worden herroepen onder specifieke omstandigheden.

 

De opschorting kan worden herroepen wanneer er gedurende de proeftijd een nieuw misdrijf wordt gepleegd dat resulteert in een veroordeling tot een criminele straf of een hoofdgevangenisstraf van ten minste een maand. Hetzelfde geldt als het nieuwe misdrijf leidt tot een veroordeling volgens de wet betreffende de politie over het wegverkeer.

 

Een uitstel wordt automatisch herroepen als er tijdens de proeftijd een nieuw misdrijf wordt begaan dat resulteert in een criminele straf of een onvoorwaardelijke hoofdgevangenisstraf van meer dan zes maanden. Het uitstel kan ook worden herroepen als het nieuwe misdrijf leidt tot een effectieve hoofdgevangenisstraf van minstens één maand en ten hoogste zes maanden. Ook het uitstel kan worden herroepen indien het nieuwe misdrijf leidt tot een veroordeling volgens de wet betreffende de politie over het wegverkeer.

 

Een herroeping zal nooit automatisch plaatsvinden. Het initiatief ligt bij het Openbaar Ministerie, dat echter niet verplicht is dit te doen. Indien herroeping wordt nagestreefd, zal het Openbaar Ministerie de betrokkene voor de rechtbank dagvaarden. De rechter zal dan beslissen over de opportuniteit van herroeping, rekening houdend met de concrete omstandigheden.

 

Neem contact op met ons kantoor voor verdere vragen of maak een afspraak om uw specifieke situatie te bespreken!